Navigation close button

Servicii

Polenizarea culturilor agricole

Albinele sunt indispensabile florilor și fructelor din gradină. Importanța albinelor pentru supraviețuirea plantelor și a recoltelor este, în mod
surprinzător, necunoscută multor oameni. Multe plante, flori și pomi fructiferi ar fi condamnați la dispariție dacă nu ar mai exista albinele. Florile au nevoie de polenizare pentru a produce semințe și fructe.

Cultivatorii de pomi fructiferi adoptă stupi de albine pentru a îmbunătăți șansele de polenizare. Împreună cu alți factori, precum condițiile meteo, stupii cresc șansele la o recoltă bună. Coborând în interiorul florii în căutarea nectarului, polenul se lipește de trupul păros al albinei. La floarea următoare albina va depozita pe pistil o parte din polenul cules anterior (partea femeiasca a florii). Grăuncioarele de polen (celule masculine) se formează în staminele florii.

Celula ou care se află la baza pistilului se numește ovar. Pistilul lipicios iese din ovar și primește grăuncioarele de polen în timpul vizitei albinei. Celulele masculine fuzionează cu cele feminine în ovar. Floarea a fost fecundata și treaba încheiată. Petalele încep să cadă după care se formează fructul cu semințe.

Stupi și familii de albine

Stupul este cel mai important utilaj apicol, iar despre asta știe fiecare specialist. Stupul reprezintă un adăpost pentru familia de albine, un depozit al rezervelor de hrană, recoltă și container pentru transportul albinelor. În construcția stupilor cu rame mobile s-au adus permanent îmbunătățiri de care ține cont și compania „Regina Naturii”. Astfel, stupii oferiți de către firmă reprezintă sinteza observațiilor și îmbunătățirilor făcute de apicultori de-a lungul generațiilor.

Ce trebuie să știi despre stupi:
Elementele caracteristice:

Capacitatea stupului este determinată de:
– spațiul necesar dezvoltării familiei de albine în perioadele de vârf din lunile mai și iunie;
– spațiul pentru depozitarea rezervelor de hrană (miere și păstură);
– spațiul pentru depozitarea recoltei.

Forma și dimensiunile ramei sunt determinate de:
– cerințele familiei de albine pentru formarea ghemului de iernare;
– folosirea în condiții cât mai bune a căldurii din stup în perioadele friguroase și pe timpul iernii;
– economisirea proviziilor de hrană;
– posibilitatea de a crește o cantitate cât mai mare de puiet începând cu luna februarie și până în luna aprilie și după aceea. Pentru recoltă rama trebuie să asigure posibilitatea obținerii unei mieri de calitate superioară.

Tipuri de stupi:
Stupul vertical – Acest tip de stup valorifică la maxim comportamentul natural al albinelor, adică dezvoltarea coloniei pe verticală, asa cum se întâmplă și în natură, când albinele folosesc scorburile pentru a-și construi cuibul. În cazul acestui stup rezervele de hrana, mierea, nectarul și polenul sunt depozitate în partea superioară, iar puietul este crescut în partea inferioară. Stupul orizontal are capacitatea de până la 20 de rame și poate adăposti două familii. În acest caz se va folosi separatorul. Ramele din stup sunt așezate pe pat rece, adică perpendicular pe latura unde se afla urdinișul. Fundul acestui tip de stup este solidar cu corpul, iar urdinișul se află pe una dintre laturile lungi ale stupului. Aerisirile se află pe latura scurta a capacului
și pot fi acoperite cu plasă de sârmă. Stupul multietajat face parte din categoria stupilor verticali, însă are anumite particularități. La acest model de stup, toate părțile componente sunt independente una față de cealaltă, fapt ce îl face mai ușor de manevrat, lăsând posibilitatea de a adăuga un corp sau mai multe, ceea ce îi extinde capacitatea, sau de a îndepărta un corp, în funcție de necesități.