Date de contact:

062 18 99 93
info@reginanaturii.com
s. Costești, Ialoveni

POLENIZAREA CULTURILOR AGRICOLE

Albinele sunt indispensabile florilor și fructelor din gradină. Importanța albinelor pentru supraviețuirea plantelor și a recoltelor este, în mod
surprinzător, necunoscută multor oameni. Multe plante, flori și pomi fructiferi ar fi condamnați la dispariție dacă nu ar mai exista albinele. Florile au nevoie de polenizare pentru a produce semințe și fructe.

Cultivatorii de pomi fructiferi adoptă stupi de albine pentru a îmbunătăți șansele de polenizare. Împreună cu alți factori, precum condițiile meteo, stupii cresc șansele la o recoltă bună. Coborând în interiorul florii în căutarea nectarului, polenul se lipește de trupul păros al albinei. La floarea următoare albina va depozita pe pistil o parte din polenul cules anterior (partea femeiasca a florii). Grăuncioarele de polen (celule masculine) se formează în staminele florii.

Celula ou care se află la baza pistilului se numește ovar. Pistilul lipicios iese din ovar și primește grăuncioarele de polen în timpul vizitei albinei. Celulele masculine fuzionează cu cele feminine în ovar. Floarea a fost fecundata și treaba încheiată. Petalele încep să cadă după care se formează fructul cu semințe.